Kiihottuminen on minulle vaikeaa

Joskus seksi yksinkertaisesti kiinnostaa vähemmän. Kyse voi olla siitä, että seksi on rutinoitunutta tai omat mieltymykset ovat muuttuneet. Olosuhteet saattavat olla vääränlaiset. Kumppani ei ehkä tunnukaan enää yhtä kiinnostavalta kuin aiemmin. Toinen saattaa haluta seksiä aamulla, kun toinen on kiinnostunut seksistä illalla. Kuten huomaat: syitä on monia.

On ihmisiä, jotka pelkäävät raskauden mahdollisuutta. Tilanne ei olekaan toiselle turvallinen, jos on se vaara, että joku yllättää kesken seksin. Tiskit ovat altaassa eikä kahteen viikkoon ole imuroitu. Sekin voi viedä kiinnostuksen seksiin ja vaikuttaa kiihottumiseen - tai jos ei kiihottumiseen, niin viedä keskittymiskyvyn ja siten vaikeuttaa orgasmia. Joku kaipaa pidempää esileikkiä, toinen olisi heti valmis. Mitä on hyvä esileikki? Sekin on henkilökohtaista.

Voit käydä läpi seuraavia kysymyksiä ja pohtia suhdettasi seksiin. Vääriä vastauksia ei ole, vaan kaikki vastaukset ovat oikeita juuri sinun kohdallasi.

  • Mitä sinulle tarkoittaa seksi? Listaa yksityiskohtaisesti, mitä asioita toivot seksiltä. Mitä seksin aikana tehdään? Kauanko se kestää? Minkälaista on esileikki? Mitä muuta seksiin kuuluu? Kuinka usein haluaisit seksiä?

  • Oletko koskaan kokenut seksuaalista kiihottumista? Miltä se tuntui?

  • Jos olet, milloin koit viimeksi olevasi seksuaalisesti kiihottunut. Missä olit? Kenen tai keiden kanssa olit? Miten sinua kosketettiin? Mitä puhuttiin vai puhuttiinko mitään? Mitä muuta erityisen kiihottavaa tilanteessa oli?

  • Jos olet kokenut seksuaalisen kiinnostuksen vähenemistä tai sen lakkaamista, tapahtuiko se vähitellen vai yhtäkkiä. Osaatko yhdistää muutokseen jokin tietyn tapahtuman?

  • Tuntuuko seksi fyysisesti epämiellyttävältä tai kivuliaalta?

  • Ehkä olet kokenut seksuaalista kiihottumista, mutta olet ollut myös tilanteissa, joissa et ole kiihottunut. Liittyykö tähän tiettyjä asioita, jotka ovat häirinneet sinua siinä tilanteessa? Onko ollut jotain, mikä on jäänyt puuttumaan, jotta olisit voinut kiihottua?

  • Jos olet suhteessa, jossa haluat vähemmän, enemmän tai erilaista seksiä kuin kumppanisi, yrittäkää avata keskusteluyhteys. Kirjatkaa (yhdessä tai erikseen) ylös yhteen listaan asioita, jotka koette kiihottavina tai jotka helpottavat seksuaalista kiihottamista, ja toiseen listaan niitä asioita, jotka tuntuvat jarruttavan kiihottumista. Etsikää rohakeasti ne asiat, jotka ovat molemmille yhteisiä ja kiinnittäkää huomiota niihin. Pohtikaa myös uusia asioita, joita voisitte kokeilla. Se voi olla kolmas lista.

Muista, että sinulla ei ole minkäänlaista pakkoa ja velvollisuutta harrastaa seksiä, jos et halua - olit sitten sinkku tai suhteessa.

On monia ihmisiä, joita seksuaaliset teot eivät kiinnosta ollenkaan. Tällöin puhutaan aseksuaalisuudesta.

Aseksuaalisuus on seksuaalisuuden muoto, jossa henkilö kokee hyvin vähän tai ei ollenkaan seksuaalista vetovoimaa muita henkilöitä kohtaan. Myös aseksuaalilla ihmisellä on oikea ja hyvä seksuaalisuus.

On myös onnellisia suhteita, joissa ei harrasteta seksiä ollenkaan tai sitä harrastetaan hyvin harvoin. Siitä huolimatta jos suhteen osapuolten seksuaaliset halut ja tarpeet ovat kovin epäsuhdassa ja eripariset, on se syytä huomioida. Suhteessa voidaan pohtia tapoja, joilla kaikki suhteen osapuolet voivat kokea saavansa riittävästi tarvitsemiaan asioita.

Tarvittaessa halujen epäsuhtaa kannattaa ratkoa ammattilaisen kanssa - ajan vastaanotollemme voit varata alta.

Jos seksi aiheuttaa kipua, varaa aika lääkärille ja varmistaa, ettei taustalla ole terveydellisiä syitä. Ne voidaan usein korjata.